SİYAH AFRİKA ANTİLOPU (Oryx gazella gazella)

SİYAH AFRİKA ANTİLOPU (Oryx gazella gazella)

Bu hayvan Güney Afrika'nın savan ve yarı çöl bölgelerinde yaşar.Güçlü bür yapıya sahip olan bu antilopun boyu 120 cm., ağırlığı ise 205 kilodur.Erkek antilopların boynuzlarının uzunluğu 120 cm'yi bulur.Dişilerin boynuzu ise biraz daha kısadır.Genel olarak grup halinde yaşarlar.Sadece sürü dışına atılan yaşlı antiloplar yalnız dolaşır.30-40 antiloptan oluşan grubun sayısı kurak mevsimde 100'ü bulur.Dişi siyah Afrika antilopu 270 günlük bir hamilelik döneminden sonra bir tek yavru dünyaya getirir.

SİYAH AFRİKA GERGEDANI (Diceros bicornis)

SİYAH AFRİKA GERGEDANI (Diceros bicornis)

Doğu, orta ve güney Afrika'nın savanlarında yaşayan bu memelinin boyu 1.50cm. ,ağırlığı ise 1-1.5 tondur.Kendi bölgesinin dışına çıkmayı sevmeyen ve yalnız yaşayan bu hayvan egemenlik bölgesini bıraktığı dışkılarla belirler.Üreme döneminde kendine bir eş bulur.Dişi 17-18 aylık bir gebelik sonunda sadece bir tane yavru yapar.İkinci yavru olduğunda , ilk yavru aileyi terkeder.Siyah gergedan ,çok becerikli bir hayvandır.50 cm.lik patika yollarda bile rahatlıkla hareket edebilir.Otobur olan bu hayvan ,genellikle gündüz erken saatlerde beslenmek için dolaşır.Gece saatlerinde geviş getirirken çıkardığı ses 20 km. uzaklıktan duyulabilir.Dev cüssesine rağmen saatte 50 km. hızla hareket edebilen, genellikle barışçıl karakterde bir hayvandır.

SU AYGIRI (Hippopotamus amphibius)SU AYGIRI (Hippopotamus amphibius)

SU AYGIRI (Hippopotamus amphibius)

Su aygırı, tropikal Afrika’nın göllerinde ve akarsularında yaşar.Boyu 140-160 cm, ağırlıkları ise yaklaşık 3 tondur.Genellikle 10-30 bireylik gruplar halinde dolaşır.Gözleri,kulakları ve burun delikleri küçük çıkıntıların üstünde yer alır.Böylece hayvan suda bulunduğu zaman gözler,kulaklar ve burun delikleri suyun yüzüne çıkar.Bağrışı bir çeşit kişneme gibidir.Su bitkileriyle beslenir.Suyun içine dalmış olarak beş dakika kalabilen hızlı yüzücü hayvanlardır.Dişi her keresinde bir yavru doğurur.Yavrular suda doğar.Doğduklarında 45 kg. renkleri pembe olan bu yavrular yürümeden önce yüzerler.

SÜRİKAT (suricata suricatta)

SÜRİKAT (suricata suricatta)

Güney Afrika’nın ağaçlık ve kayalık bölgelerinde yaşayan bir memelidir.20 üyelik gruplar halinde yaşarlar.Güçlü ağız yapıları sayesinde yeri, hatta kayaları bile oyabilirler.Böcek, akrep,örümcek, küçük sürüngen ve kuşlarla beslenir.Zehirli kobralara saldırabilecek kadar gözü kara yaratıklardır.Dişi her keresinde 2-4 yavru dünyaya getirir.Yavruların gözleri 12 gün geçtikten sonra açılır.

ŞEMPANZE (Pan troglodytes)ŞEMPANZE (Pan troglodytes)ŞEMPANZE (Pan troglodytes)ŞEMPANZE (Pan troglodytes)

ŞEMPANZE (Pan troglodytes)

Primat ailesinin en yaygın örneği olan şempanzeler orta ve ekvatoral Afrika’da bol miktarda bulunur.Erkeklerinin ağırlığı 100 kg, dişilerinin ki ise 40 kg.dır.Şempanzeler, aile bireylerinden oluşan 2-50 kişilik gruplar halinde yaşarlar.Gündüz saatlerinde yiyecek arayan bu hayvanların beslenme listesi oldukça uzundur:Yaprak,böcek,meyve,kuş yumurtası...Bazı şempanzelerin diğer küçük maymunlara ve antiloplara da saldırdığı görülür.Dişi, her keresinde bir yavru yapar;yavru 6 aylıkken yürümeye başlar ve 4 yıl annesinin yanından ayrılmaz. Bütün maymun türleri içinde insana en fazla benzerlik gösteren maymun şempanzedir. Bu, sadece anatomik ve fizyolojik özelliklerinden değil entelektüel yeteneklerinden de kaynaklanır.Şempanzeler, eğitim ile en karmaşık müzik aletlerini bile çalmayı öğrenebilirler.

TENREK (Tenrec ecaudatus)

TENREK (Tenrec ecaudatus)

Böcek yiyenler grubundan olan tenrekin uzunluğu 30-40 cm. arasındadır.Madagaskar’ın çalılık bölgelerinde yaşar.Gece boyunca dolaşarak böcek, kutçuk, larva yiyerek beslenen bu hayvan dallardan düşen meyveleri de yer.Dişi tenrek, her batında 12-30 yavru dünyaya getirir.Yavruların gözleri 10 ün sonra açılır.

THOMSON GAZELİ  (Gazella thomsoni)

THOMSON GAZELİ (Gazella thomsoni)

Afrika’nın Ekvator kuşağına yakın, bol bitki örtüsüne sahip savanlarında yaşayan bu hayvanın boyu yaklaşık 65 cm, ağırlığı ise 20-30 kg.dır.Erkeklerinin boynuzlarının uzunluğu 30 cm’e ulaşır.Dişilerinin boynuzu ise daha kısadır.Afrika’da en sık rastlanan gazel türü olan Thomson gazeli genellikle 10-50’lik gruplar halinde yaşarlar.Savandaki otlarla ve ağaçların yapraklarıyla beslenirler.

VARİ (Varecia variegatus)VARİ (Varecia variegatus)

VARİ (Varecia variegatus)

Madagaskar adası’nda en az rastlanan lemur türü olan bu hayvanın boyu 60 cm. kadardır.Genellikle yırtıcı kuşların yuvalarından yumurta çalarak beslenir.Dişi her defasında 2-3 yavru dünyaya getirir. Anne yavruyu yuvada terkeder, ama zaman zaman gelip emzirir.Bütün günü tembellikle geçiren Vari , gece böcek ve küçük omurgasızları avlamaya çıkar.Şekerli meyveler en sevdiği besin maddelerindendir.

WALİA DAĞ KEÇİSİ (Capra Walie)

WALİA DAĞ KEÇİSİ (Capra Walie)

Gelişmiş bireylerini ağırlığı 30-100 kg. arasında değişen bu dağkeçisinin boyunun uzunluğu 130-160 cm'yi yüksekliği ise 80-110 cm'yi bulur.Etiyopya’nın Simien dağları'nda yaşayan bu türün atalarının Yakın doğu'da yaşadığı ve binlerce yıl öncede Afrika'ya göç ettikleri biliniyor.Bugün küçük bir nüfusu Etiyopya'da köyler tarafından çevrelenmiş dağlık arazide yaşamını sürdüren ve sayıları da giderek azalan bu hayvanlar, diğer keçi türleri gibi otçul bir beslenme biçimine sahiptir.

YER DOMUZU (Orycteropus afer)

YER DOMUZU (Orycteropus afer)

Köklü ağaçların bulunduğu ormanlarda yaşar.Boyu 60 cm.den uzundur, ağırlığı ise 80 kilodur.Uzun kulaklara ve vantuz biçiminde ağız yapısına sahiptirler.Bu ağzı saye

Ana sayfa